Bağış yoluyla elde edilen gayrimenkulün satışı vergi doğurur mu sorusunun kısa cevabı şudur: Bağış (hibe), karşılığında bedel ödenmeyen, yani ivazsız bir edinme şeklidir. Gelir Vergisi Kanunu ivazsız edinilen taşınmazları değer artışı kazancının kapsamı dışında bıraktığından, bağışla edinilen ev veya arsa ne zaman satılırsa satılsın değer artış kazancı vergisi doğmaz ve bu satış için gelir vergisi beyannamesi verilmez. Beş yıl kuralı bu evler için uygulanmaz.
Ancak bu, bağışın vergiden tamamen bağımsız olduğu anlamına gelmez. Bağışı alan kişi, edinme sırasında veraset ve intikal vergisi yükümlüsüdür. Ayrıca kâğıt üzerinde bağış görünen işlemin gerçekte bir satış olması veya bağışın mirasçıların haklarını zedelemesi, sonradan hem vergi hem de dava riskleri doğurabilir. Bu yazıda bağışla edinilen evin satışında değer artış kazancının neden doğmadığı, satın alınan evle farkları, bağış alanın vergi yükümlülüğü, muvazaa riski ve satıştan önce kontrol edilmesi gerekenler anlatılmaktadır.
Bağış Yoluyla Elde Edilen Gayrimenkulün Satışında Neden Vergi Doğmaz?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun (GVK) mükerrer 80. maddesine göre, "ivazsız iktisap edilenler hariç" olmak üzere taşınmazların edinme tarihinden itibaren beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazanç, değer artışı kazancı olarak vergilendirilir. İvazsız iktisap, karşılığında bir bedel ödenmeden yapılan edinme demektir; miras ve bağış bu kapsamdadır.
Gelir İdaresi Başkanlığının Şubat 2026 tarihli açıklamaları da aynı yöndedir: Taşınmaz ivazsız olarak edinilmişse, bunun elden çıkarılmasından doğan kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmez. Bunun pratik sonuçları şunlardır:
- Beş yıl beklemek gerekmez: Bağışla edindiğiniz evi tapu devrinden kısa süre sonra satsanız da değer artışı kazancı doğmaz.
- İstisna tutarı önemli değildir: 2026 yılı için 150.000 TL olan değer artışı kazancı istisnası, satın alınan evler için anlam taşır; bağışla edinilen evde hesaplanacak bir değer artışı kazancı yoktur.
- Beyanname verilmez: Bu satış nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi verme yükümlülüğü doğmaz.
- Bağışlayan için de kural olarak değer artışı kazancı doğmaz: Kanundaki "elden çıkarma" kavramı satış, bedel karşılığı devir, trampa, takas ve kamulaştırma gibi işlemleri kapsar; bedelsiz bağış bu anlamda bir satış değildir.
Satın Alınan Ev ile Bağışla Edinilen Evin Vergisel Karşılaştırması
| Edinme şekli | Beş yıl kuralı | Satışta değer artış kazancı | Edinme aşamasındaki vergi |
| Satın alma | Uygulanır | Beş yıl dolmadan satışta, kazanç istisnayı aşarsa beyan edilir | Tapu harcı gibi alım masrafları |
| Bağış (hibe) | Uygulanmaz | Doğmaz | Bağış alan için veraset ve intikal vergisi (ivazsız intikal tarifesi) |
| Miras | Uygulanmaz | Doğmaz | Mirasçılar için veraset ve intikal vergisi (veraset tarifesi) |
| Bağışla edinilen arsanın kat karşılığı verilmesiyle alınan daire | Uygulanmaz | Doğmaz; ivazsız edinme niteliği değişmez | Arsa bağışı sırasında ödenen veraset ve intikal vergisi |
| Bağışla edinilen evin satış bedeliyle alınan yeni ev | Yeni evin tescil tarihinden itibaren uygulanır | Yeni ev beş yıl dolmadan satılırsa doğabilir | Tapu harcı gibi alım masrafları |
Gelir İdaresi Başkanlığının açıklamalarına göre ivazsız edinilen bir arsanın üzerine sahibi tarafından inşa edilen veya kat karşılığı alınan dairelerin satışı da değer artışı kazancı kapsamında değerlendirilmez. Satın alınan evlerdeki genel kurallar için gayrimenkul satışında değer artış kazancı vergisi ve 5 yıl kuralı yazımıza bakabilirsiniz.
Bağışı Alan Kişinin Vergi Yükümlülüğü: Veraset ve İntikal Vergisi

Satışta vergi doğmaması, bağışın vergisiz olduğu anlamına gelmez. Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu'na göre bağış yoluyla mal edinen kişi, "ivazsız intikal" nedeniyle veraset ve intikal vergisi öder. Gelir İdaresi Başkanlığının Eylül 2026 tarihli açıklamalarına ve 57 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliği'ne göre 2026 yılı için temel kurallar şöyledir:
- İstisna: İvazsız intikallerde 66.935 TL'ye kadar olan tutarlar için beyanname verilmez.
- Yakın aile indirimi: Ana, baba, eş ve çocuklardan yapılan bağışlarda vergi, ivazsız intikal tarifesindeki oranların yarısı üzerinden hesaplanır.
- Beyan süresi ve yeri: Beyanname, malın hukuken edinildiği tarihi izleyen bir ay içinde, bağışı yapan kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki vergi dairesine verilir.
- Ödeme: Vergi, tahakkukundan itibaren üç yılda, her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksitte ödenir. Borç ödendikten sonra vergi dairesinden ilişik kesme yazısı alınabilir.
- Değerleme: Taşınmazlar için belediyeden alınan emlak vergisi değeri belgesi beyanname ekinde kullanılır.
2026 yılında ivazsız intikallere uygulanan tarife, matrahın ilk 3.000.000 TL'si için yüzde 10'dan başlar; sonraki dilimlerde yüzde 15, 20, 25 ve 55.000.000 TL'yi aşan kısım için yüzde 30 olarak uygulanır. Yakın aile arasındaki bağışlarda bu oranların yarısı esas alınır. Tutarlar her yıl güncellendiğinden, bağışın yapıldığı yıla ait tarife kontrol edilmelidir.
Dikkat: Bağış Görünümündeki Satışlar ve Muvazaa Riski
Uygulamada beş yıl kuralından kaçınmak amacıyla, gerçekte bedel karşılığı yapılan devirlerin tapuda bağış olarak gösterildiği görülebilir. Vergi Usul Kanunu'nun 3. maddesine göre vergilendirmede, vergiyi doğuran olay ve buna ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esastır. Bağış alan kişiden bağışlayana para aktarıldığı tespit edilirse, işlem satış olarak değerlendirilebilir; bu durumda değer artışı kazancı, vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi gündeme gelebilir.
Karşılığında bir edim bulunan devirlerde, örneğin bağışlanan evin borcunun üstlenilmesi veya bakım yükümlülüğü karşılığında yapılan devirlerde, işlemin ivazsız sayılıp sayılmayacağı ayrıca değerlendirilmelidir. Sözleşmenin adı tek başına belirleyici değildir.
Vergi dışında özel hukuk riskleri de vardır:
- Muris muvazaası: Mal sahibi, mirasçılarından mal kaçırmak amacıyla gerçekte bağış olan bir devri tapuda satış gibi göstermişse, ölümünden sonra mirasçılar tapu iptali ve tescil davası açabilir. Devir tapuda açıkça bağış olarak yapılmışsa mirasçıların gündeme getirebileceği yol kural olarak tenkis talebidir. Ayrıntılar için muris muvazaası davası yazımıza bakabilirsiniz.
- Saklı pay ve tenkis: Bağış, bağışlayanın mirasçılarının saklı paylarını zedeliyorsa, Türk Medeni Kanunu'ndaki tenkis hükümleri gündeme gelebilir.
- Bağıştan dönme: Türk Borçlar Kanunu'nda sayılan sınırlı hâllerde bağışlayan, bağıştan dönerek bağışlananı geri isteyebilir.
Bu riskler, özellikle aile içi bağışlardan kısa süre sonra yapılan satışlarda alıcıyı da tedirgin edebilir. Satış öncesinde edinme belgelerinin ve aile içi durumun değerlendirilmesi, sonradan doğabilecek uyuşmazlıkları azaltır.
Bağışla Edinilen Evi Satmadan Önce Kontrol Listesi

- Tapu kaydını kontrol edin: Edinme sebebinin tapuda bağış (hibe) olarak göründüğünden ve tescil tarihinden emin olun.
- Veraset ve intikal vergisini kapatın: Bağış sırasında beyanname verilip verilmediğini, taksitlerin ödenip ödenmediğini kontrol edin; gerekiyorsa ilişik kesme yazısı alın.
- Bedelsizliği belgeleyin: Bağışın karşılığında bir ödeme yapılmadığını gösteren banka hareketleri ve yazışmalar önemlidir.
- Mirasçılık durumunu değerlendirin: Bağışlayanın başka mirasçıları varsa, saklı pay ve muvazaa iddiaları açısından riskleri önceden tartın.
- Satışı gerçek bedelle yapın: Satış bedelini tapuda gerçeğe uygun gösterin ve ödemeyi banka kanalıyla alın.
- Yeni alımları planlayın: Satış bedeliyle yeni bir ev alırsanız, bu ev için beş yıl kuralı yeni tescil tarihinden itibaren işlemeye başlar.
Sık Sorulan Sorular
Bağış yoluyla elde edilen gayrimenkulün satışı için 5 yıl beklemek gerekir mi?
Hayır. Bağış ivazsız bir edinme olduğundan beş yıl kuralı uygulanmaz ve satış ne zaman yapılırsa yapılsın değer artış kazancı vergisi doğmaz. Süre kuralı, bedel karşılığı satın alınan taşınmazlar için geçerlidir.
Annemin bağışladığı evi satarsam beyanname verir miyim?
Bu satış nedeniyle gelir vergisi beyannamesi vermeniz gerekmez. Ancak bağış sırasında veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyorsa, bu yükümlülüğün yerine getirilmiş olması önemlidir.
Bağış alırken veraset ve intikal vergisi öder miyim?
Evet, bağış alan kişi ivazsız intikal nedeniyle vergi yükümlüsüdür. 2026 yılında 66.935 TL'ye kadar olan tutarlar için beyanname verilmez; ana, baba, eş ve çocuklardan yapılan bağışlarda oranların yarısı uygulanır.
Bağışla aldığım arsayı kat karşılığı verdim; dairelerin satışı vergilendirilir mi?
Gelir İdaresi Başkanlığının açıklamalarına göre ivazsız edinilen arsanın kat karşılığı verilmesiyle alınan dairelerde ivazsız edinme niteliği değişmez. Bu nedenle bu dairelerin satışı kural olarak değer artışı kazancı doğurmaz.
Tapuda bağış gösterilip para ödenirse ne olur?
Vergilendirmede işlemin gerçek mahiyeti esas alındığından, para ödendiği tespit edilirse işlem satış sayılabilir ve değer artışı kazancı ile ceza gündeme gelebilir. Ayrıca mirasçılar açısından muvazaa nedeniyle tapu iptal davası riski doğabilir.
Bağışla edindiğim evi sattıktan sonra aldığım yeni ev için 5 yıl kuralı geçerli mi?
Evet. Yeni ev bedel karşılığında satın alındığından, onun için beş yıllık süre yeni tapu tescil tarihinden itibaren işler. Bu ev beş yıl dolmadan satılırsa ve kazanç istisnayı aşarsa beyan gerekebilir.
Özet
- Bağış ivazsız bir edinmedir; bağışla edinilen taşınmazın satışı değer artış kazancı vergisi doğurmaz (GVK mük. m.80).
- Beş yıl kuralı ve 2026 yılı için 150.000 TL olan istisna, bağışla edinilen evler için uygulanmaz.
- Bağış alan kişi veraset ve intikal vergisi yükümlüsüdür; 2026 istisnası 66.935 TL'dir ve yakın aile bağışlarında oranların yarısı uygulanır.
- Veraset ve intikal vergisi beyannamesi, malın edinildiği tarihi izleyen bir ay içinde verilir.
- Bağış görünümündeki satışlarda işlemin gerçek mahiyeti esas alınır (VUK m.3); vergi ve tapu iptali riskleri doğabilir.
- Bağışla edinilen arsanın kat karşılığı verilmesiyle alınan dairelerde ivazsız nitelik korunur.
Bağışla edinilen bir evin satışı vergi açısından çoğu zaman sade görünse de bağışın nasıl yapıldığı, bedel ödenip ödenmediği ve mirasçıların durumu sonucu değiştirebileceğinden somut bir değerlendirme yapılması önemlidir. Dural Hukuk, taşınmaz devirleri, bağış ve miras kaynaklı uyuşmazlıklar ile vergi konularında destek verebilir. Bilgi almak için 0535 260 74 54 numaralı telefonu arayabilir veya iletişim sayfası üzerinden Dural Hukuk'a ulaşabilirsiniz.
Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; somut durumunuz için bir avukata danışmanız önerilir.
Hazırlayan: Dural Hukuk

