Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Kimde? Nüfus Kaydı ve Tanıma

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Kimde? Nüfus Kaydı ve Tanıma

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Kimde? Nüfus Kaydı ve Tanıma

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kimde sorusunun kısa cevabı şudur: Anne ve baba birbiriyle evli değilse velayet kanun gereği anneye aittir (TMK m.337). Baba çocuğu tanısa veya babalık davası sonucunda baba ile çocuk arasında soybağı kurulsa bile velayet kendiliğinden babaya geçmez; velayetin babaya verilmesi ancak hâkim kararıyla mümkündür.

Velayet, nüfus kaydı ve soybağı birbirine bağlı ama ayrı konulardır. Çocuğun hangi haneye ve hangi soyadıyla kaydedileceği, babayla hukuki bağ kurulup kurulmadığına göre değişir; bu bağ da nafaka, kişisel ilişki ve mirasçılık gibi sonuçları belirler. Bu yazıda evlilik dışı doğan çocuğun velayeti, nüfusa nasıl kaydedildiği, babayla soybağının hangi yollarla kurulduğu, babanın velayet ve kişisel ilişki hakları ile nafaka ve mirasçılık sonuçları anlatılmaktadır.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Velayeti Kime Aittir?

Velayet, ergin olmayan çocuğun bakımı, eğitimi, korunması, temsil edilmesi ve mallarının yönetimi konusunda ana ve babaya tanınan hak ve yükümlülüklerin bütünüdür. Evli ana ve baba velayeti birlikte kullanır. Türk Medeni Kanunu'nun (TMK) 337. maddesi ise evli olmayan ana ve baba için özel bir kural koyar:

  • Kural: Ana ve baba evli değilse velayet anaya aittir. Bunun için ayrıca mahkeme kararı gerekmez; velayet doğumla birlikte annededir.
  • İstisna: Ana küçük, kısıtlı veya ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa hâkim, çocuğun menfaatine göre çocuğa vasi atar veya velayeti babaya verir (TMK m.337/2).

Anayasa Mahkemesi de bu kuralı, çocuğun yüksek yararını gözeten bir düzenleme olarak değerlendirmiş ve Anayasa'ya aykırı bulmamıştır. Uygulamada bunun anlamı şudur: Velayet annedeyken çocuğun okul kaydı, pasaport işlemleri, sağlık müdahalelerine onay ve resmî kurumlardaki temsil gibi konularda karar verme yetkisi kural olarak annededir.

Evlilik Dışı Doğan Çocuğun Nüfus Kaydı Nasıl Yapılır?

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 15. maddesine göre Türkiye'de gerçekleşen doğumlar 30 gün, yurt dışındaki doğumlar ise 60 gün içinde bildirilmelidir. Hastanede gerçekleşen doğumlarda sağlık kuruluşu da doğumu nüfus müdürlüğüne bildirir. Süre geçirilse bile kayıt yapılır; ancak gecikmeden işlem yapmak sonraki adımları kolaylaştırır.

Babası tarafından tanınmamış çocuk, annenin hanesine ve annenin soyadıyla kaydedilir. Nüfus kaydında baba adı alanına bir isim yazılmış olsa bile bu kayıt tek başına baba ile çocuk arasında soybağı kurmaz. Soybağı yalnızca tanıma, babalık hükmü veya ana ile babanın birbiriyle evlenmesiyle kurulur. Tanıma veya babalık hükmüyle soybağı kurulan çocuk ise babanın hanesine nakledilir ve kural olarak babanın soyadını alır (5490 s. Kanun m.28).

DurumNüfus kaydı ve soyadıVelayet
Baba çocuğu tanımamışAnnenin hanesi, annenin soyadıAnne
Baba çocuğu tanımışBabanın hanesine nakil, babanın soyadıAnne (hâkim aksine karar vermedikçe)
Babalık davası kabul edilmişBabanın hanesine nakil, babanın soyadıAnne (hâkim aksine karar vermedikçe)
Anne ve baba sonradan birbiriyle evlenmişEvlilik içinde doğan çocuk gibi kayıtAnne ve baba birlikte
Anne doğum sırasında başka biriyle evli veya boşanmanın üzerinden 300 gün geçmemişKanunen kocanın çocuğu sayılırÖnce soybağının reddi gerekir

Tablonun son satırı uygulamada sık karşılaşılan bir sorunu gösterir. TMK'nın 285. maddesindeki babalık karinesi gereği, evlilik içinde veya evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. Bu durumda biyolojik baba çocuğu doğrudan tanıyamaz; çünkü başka bir erkekle soybağı bulunan çocuk, bu bağ ortadan kaldırılmadıkça tanınamaz (TMK m.295). Önce soybağının reddi davası açılması gerekir.

Baba ile Soybağı Nasıl Kurulur?

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti ve babayla soybağını simgeleyen, babanın yenidoğan bebeğin elini tuttuğu yakın çekim

Evlilik dışı doğan çocuk ile annesi arasında soybağı doğumla kendiliğinden kurulur. Baba ile soybağı ise şu yollardan biriyle kurulur:

Tanıma

Tanıma, babanın çocuğu kendi çocuğu olarak kabul ettiğini resmî bir yolla bildirmesidir. TMK'nın 295. maddesine göre tanıma; nüfus müdürlüğüne veya mahkemeye yazılı başvuruyla, noterde düzenlenen resmî senetle ya da vasiyetnameyle yapılabilir. Tanıma için annenin onayı aranmaz; ancak tanıma ana ve çocuğa bildirilir ve kanunda sayılan kişiler belirli sürelerde tanımanın iptali davası açabilir (TMK m.297 vd.).

Babalık davası

Baba çocuğu tanımıyorsa ana veya çocuk, babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı babalık davası açabilir (TMK m.301). Ana için dava süresi doğumdan başlayarak bir yıldır. Çocuk tarafından veya çocuk adına açılan babalık davalarında ise Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra Yargıtay uygulamasında hak düşürücü süre aranmamaktadır. Davada genellikle DNA incelemesine başvurulur.

Ana, babalık davasıyla birlikte veya ayrıca doğum giderlerini, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderlerini ve gebeliğin gerektirdiği diğer giderleri babadan isteyebilir (TMK m.304). Babalık ihtimali kuvvetliyse hâkim, dava sürerken çocuk için tedbir nafakasına da karar verebilir (TMK m.333).

Ana ve babanın evlenmesi

Evlilik dışında doğan çocuk, ana ve babasının birbiriyle evlenmesi hâlinde kendiliğinden evlilik içinde doğan çocuklara ilişkin hükümlere tabi olur (TMK m.292). Bu durumda velayet de evli ana ve baba gibi birlikte kullanılır.

Baba Velayeti Alabilir mi?

Soybağı kurulmuş olsa da velayet kural olarak annede kalır. Babanın velayeti alabilmesi için hâkim kararı gerekir ve bu karar şu durumlarda gündeme gelir:

  1. Annenin velayeti kullanamaması: Anne küçük, kısıtlı veya ölmüşse hâkim velayeti babaya verebilir ya da çocuğa vasi atayabilir (TMK m.337/2).
  2. Velayetin anneden alınması: Anne çocuğa karşı ağır ihmal gösteriyor, çocuğun güvenliğini veya gelişimini tehlikeye sokuyorsa hâkim velayeti anneden alabilir (TMK m.348) ve bu durumda velayetin babaya verilmesi değerlendirilir.
  3. Çocuğun üstün yararı: Her iki durumda da belirleyici ölçüt çocuğun üstün yararıdır. Babanın gelirinin daha yüksek olması tek başına yeterli kabul edilmez; bakım istikrarı, çocuğun bağlılığı ve risk unsurları birlikte değerlendirilir.

Velayet talebinden önce baba ile çocuk arasında soybağının kurulmuş olması gerekir; soybağı yoksa babaya velayet verilemez. Evli olmayan ana ve babanın velayeti birlikte kullanması (ortak velayet) Türk Medeni Kanunu'nda ayrıca düzenlenmemiştir. Anne veya babadan birinin yabancı uyruklu olduğu durumlarda ise uygulanacak hukuk ve yetkili mahkeme gibi ek sorular ortaya çıkar; bu konuyu yabancı anneden ya da babadan olan çocuğun velayeti yazımızda ayrıca ele aldık.

Babanın Kişisel İlişki Hakkı ve Nafaka Yükümlülüğü

Evlilik dışı doğan çocuğun nüfus kaydı ve tanıma işlemi için masada belge dolduran kişinin elleri

Soybağı kurulduktan sonra velayet annede olsa bile babanın çocukla bağı devam eder:

  • Kişisel ilişki: Velayeti altında olmayan ana veya baba, çocukla uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir (TMK m.323). Kişisel ilişki, halk arasında "çocuğu görme" olarak bilinen düzendir; gün, saat ve tatil dönemleri mahkemece belirlenebilir. Velayet sahibi anne bu ilişkiyi zorlaştırmamakla yükümlüdür.
  • İştirak nafakası: Çocuğun bakım, eğitim ve korunma giderleri ana ve babaya aittir (TMK m.327). Velayet annedeyse baba, gücü oranında iştirak nafakası öder. Nafaka kural olarak dava tarihinden itibaren işler; geçmiş dönem için geriye dönük nafaka istenmesi kural olarak mümkün değildir.

Soybağı kurulmamışsa baba hukuken çocuğun babası sayılmadığından nafaka yükümlülüğü de doğmaz. Bu nedenle tanıma yapılmayan durumlarda nafaka için önce veya aynı davada babalık talebinde bulunulması gerekir.

Mirasçılık ve Diğer Sonuçlar

TMK'nın 498. maddesine göre evlilik dışı hısımlar, baba yönünden soybağının tanıma veya hâkim hükmüyle kurulmuş olması hâlinde evlilik içi hısımlar gibi mirasçı olur. Yani tanınan veya babalık hükmüyle soybağı kurulan çocuk, babasının diğer çocuklarıyla aynı miras payına sahiptir. Soybağı kurulmamışsa çocuk babasına yasal mirasçı olamaz; bu nedenle tanıma veya babalık davasının zamanında yapılması miras açısından da önem taşır.

Pratikte şu belgeleri saklamanız sonraki işlemleri kolaylaştırır:

  • Doğum belgeleri: Hastane doğum raporu ve nüfus kayıt örneği.
  • Tanıma belgesi: Nüfus müdürlüğü veya noter işlem belgesi.
  • Mahkeme kararları: Babalık, velayet, kişisel ilişki ve nafaka kararlarının kesinleşme şerhli örnekleri.

Sık Sorulan Sorular

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti babaya verilebilir mi?

Evet, ancak yalnızca hâkim kararıyla. Anne küçük, kısıtlı veya ölmüşse ya da velayet kendisinden alınmışsa hâkim çocuğun menfaatine göre velayeti babaya verebilir (TMK m.337/2). Bunun için önce baba ile çocuk arasında soybağının kurulmuş olması gerekir.

Baba çocuğu tanırsa velayet değişir mi?

Hayır. Tanıma baba ile çocuk arasında soybağı kurar ve çocuk babanın hanesine nakledilir; ancak velayet annede kalmaya devam eder. Velayetin değişmesi için ayrıca mahkeme kararı gerekir.

Evlilik dışı doğan çocuk kimin soyadını alır?

Babası tarafından tanınmamış çocuk annenin hanesine ve annenin soyadıyla kaydedilir. Tanıma veya babalık hükmüyle soybağı kurulduğunda çocuk babanın hanesine nakledilir ve kural olarak babanın soyadını alır.

Babası tanımayan çocuk için nafaka alınabilir mi?

Soybağı kurulmadan babadan nafaka istenemez. Bu nedenle babalık davası açılır ve nafaka talebi bu davayla birlikte ileri sürülebilir; babalık ihtimali kuvvetliyse hâkim dava sürerken tedbir nafakasına karar verebilir (TMK m.333).

Evlilik dışı doğan çocuk babasına mirasçı olur mu?

Baba ile soybağı tanıma veya babalık hükmüyle kurulmuşsa çocuk, evlilik içinde doğan çocuklar gibi babasına mirasçı olur (TMK m.498). Soybağı kurulmamışsa yasal mirasçılık doğmaz.

Evlilik dışı doğan çocuğun doğumu kaç gün içinde bildirilmelidir?

Türkiye'deki doğumlar 30 gün, yurt dışındaki doğumlar 60 gün içinde bildirilmelidir (5490 s. Kanun m.15). Süre kaçırılsa da kayıt yapılır; ancak gecikme idari işlemleri uzatabilir.

Özet

  • Ana ve baba evli değilse velayet kanun gereği anneye aittir (TMK m.337/1).
  • Velayetin babaya verilmesi yalnızca hâkim kararıyla mümkündür; anne küçük, kısıtlı, ölmüş ya da velayet kendisinden alınmışsa gündeme gelir (TMK m.337/2, m.348).
  • Tanınmamış çocuk annenin hanesine ve soyadıyla kaydedilir; tanıma veya babalık hükmüyle babanın hanesine nakledilir (5490 s. Kanun m.28).
  • Baba ile soybağı tanıma, babalık davası veya ana ile babanın evlenmesiyle kurulur (TMK m.292, m.295, m.301).
  • Soybağı kurulan baba, kişisel ilişki hakkına sahiptir ve iştirak nafakası öder (TMK m.323, m.327).
  • Soybağı kurulan çocuk babasına evlilik içi çocuk gibi mirasçı olur (TMK m.498).

Evlilik dışı doğan çocukla ilgili işlemlerde soybağının hangi yolla kurulacağı, sürelerin işleyip işlemediği ve velayet talebinin şartları her olayda farklı değerlendirme gerektirdiğinden somut durumun ayrıntılı incelenmesi önemlidir. Dural Hukuk, soybağı, velayet, nafaka ve nüfus kayıtlarına ilişkin aile hukuku konularında destek verebilir. Bilgi almak için 0535 260 74 54 numaralı telefonu arayabilir veya iletişim sayfası üzerinden Dural Hukuk'a ulaşabilirsiniz.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; somut durumunuz için bir avukata danışmanız önerilir.

Hazırlayan: Dural Hukuk