Tamirden Dönen Ürün Yine Arızalanırsa: Değişim ve Bedel İadesi Hakkı

Tamirden Dönen Ürün Yine Arızalanırsa: Değişim ve Bedel İadesi Hakkı

Tamirden Dönen Ürün Yine Arızalanırsa: Değişim ve Bedel İadesi Hakkı

Tamirden dönen ürün yine arızalanırsa ne olacağı sorusunun kısa cevabı şudur: Ücretsiz onarım hakkını kullandığınız bir ürün garanti süresi içinde tekrar arızalanırsa, yeniden tamir beklemek zorunda değilsiniz; ürünün ayıpsız misliyle değiştirilmesini, bedelinin iadesini veya ayıp oranında indirim yapılmasını satıcıdan isteyebilirsiniz ve satıcı bu talebi reddedemez (6502 sayılı Kanun m.56/3; Garanti Belgesi Yönetmeliği m.9). Aynı haklar, onarımın azami tamir süresini aşması veya arızanın tamir edilemeyeceğinin raporla belirlenmesi hâlinde de doğar.

Ürün garanti dışında olsa da tüketici korumasız değildir: Servisin garanti dışında yaptığı onarımdan sonra bir yıl içinde aynı arıza tekrarlarsa servis yeniden ücret isteyemez. Bu yazıda tekrar eden arızada tüketicinin hakları, azami tamir süresi ve ikame ürün, garanti dışı onarımlar, "kullanıcı hatası" iddiası, deliller ve başvuru yolları anlatılmaktadır.

Tamirden Dönen Ürün Yine Arızalanırsa Hangi Haklar Doğar?

Ayıplı bir ürünle karşılaşan tüketici; sözleşmeden dönme, bedel indirimi, ücretsiz onarım veya ayıpsız misliyle değişim haklarından birini seçebilir (6502 m.11). Tüketici önce onarımı seçmişse, onarımın sonuç vermemesi hâlinde diğer haklara geçebilmesi 6502 sayılı Kanun'un 56. maddesi ve Garanti Belgesi Yönetmeliği'nin 9. maddesiyle güvence altına alınmıştır. Buna göre ücretsiz onarımdan sonra ürünün:

  • Garanti süresi içinde tekrar arızalanması,
  • Tamiri için gereken azami sürenin aşılması,
  • Tamirinin mümkün olmadığının yetkili servis, satıcı, üretici veya ithalatçı tarafından bir raporla belirlenmesi

hâllerinde tüketici bedel iadesi, ayıp oranında bedel indirimi veya imkân varsa ayıpsız misliyle değişim talep edebilir. Satıcı bu talebi reddedemez; talep yerine getirilmezse satıcı, üretici ve ithalatçı müteselsilen sorumludur. Yönetmelik metni, tekrar eden arızanın ilk arızayla aynı olmasını açıkça aramaz; ancak arızanın garanti süresi içinde ortaya çıktığı ve kullanım hatasından kaynaklanmadığı belgelerle gösterilmelidir.

DurumTüketicinin hakkıDayanak
Onarımdan sonra garanti süresinde tekrar arızaDeğişim, bedel iadesi veya indirim; satıcı reddedemez6502 m.56/3; GBY m.9/1-a
Azami tamir süresinin aşılmasıDeğişim, bedel iadesi veya indirim6502 m.56/3; GBY m.9/1-b
Tamirin mümkün olmadığının raporla belirlenmesiDeğişim, bedel iadesi veya indirimGBY m.9/1-c
Değişim talebiEn geç 30 iş günü içinde yerine getirilirGBY m.9/4
Garanti içinde 10 iş günü içinde giderilemeyen arızaBenzer özellikte ikame ürün tahsisiSSHY m.14/4
Garanti dışı onarımdan sonra 1 yıl içinde aynı arızaÜcret ödenmeden onarımSSHY m.10/6
Garanti dışında değiştirilen parçaEn az 6 ay garantiSSHY m.10/7

GBY: Garanti Belgesi Yönetmeliği; SSHY: Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği.

Bedel iadesi veya indirim seçildiğinde satıcı tutarı derhâl iade etmelidir (GBY m.9/3). Ayıpsız misliyle değişim satıcı için orantısız güçlük doğuruyorsa tüketici dönme veya indirim haklarından birini kullanabilir (GBY m.9/2). Değişim yapılırsa yeni ürünün garanti süresi, ilk ürünün kalan garanti süresiyle sınırlıdır (GBY m.10).

Azami Tamir Süresi ve İkame Ürün Hakkı

Garanti kapsamında onarımı yapılan dizüstü bilgisayarın iç aksamı

Bir ürünün yetkili serviste kalabileceği en uzun süre olan azami tamir süresi, Satış Sonrası Hizmetler Yönetmeliği ekindeki listede ürün grubuna göre belirlenir ve garanti belgesinde yazılı olmak zorundadır (6502 m.58/3; GBY m.7). Bu süre garanti kapsamındaki ürünlerde arızanın servise veya satıcıya bildirildiği tarihten, garanti dışındaki ürünlerde ise ürünün servise teslim edildiği tarihten başlar (SSHY m.10/4). Arıza bildirimi telefon, e-posta veya iadeli taahhütlü mektup gibi yollarla yapılabilir; ancak uyuşmazlıkta bildirimi ispat yükü tüketicidedir. Bu nedenle kayıt numarası alınan veya yazılı bir kanal tercih edilmelidir.

Garanti süresi içinde arıza, ürünün servise veya satıcıya tesliminden itibaren on iş günü içinde giderilemezse üretici veya ithalatçı, tamir tamamlanıncaya kadar benzer özelliklere sahip başka bir ürünü tüketicinin kullanımına vermek zorundadır (SSHY m.14/4). Tüketici bunu istemezse yükümlülük ortadan kalktığından ikame ürün talebinizi açıkça iletmeniz önemlidir. Ayrıca ürünün tamirde geçirdiği süre garanti süresine eklenir (GBY m.6/3).

Servisler, ürünü teslim alırken şikâyetinizi ve teslim tarihini gösteren bir belge, ürünü geri verirken de arızayı ve yapılan işlemleri gösteren bir servis fişi düzenlemek zorundadır (SSHY m.11). Bu belgeler, ürünün kaç kez ve hangi arızayla servise gittiğini gösterdiği için değişim veya iade talebinde temel delildir.

Garanti Süresi Dolmuşsa Ne Olur?

Garanti süresi, ürünün teslim tarihinden itibaren en az iki yıldır (6502 m.56/2). Garanti süresi sona erdikten sonra da bazı korumalar devam eder:

  • Garanti dışı onarımda bir yıllık güvence: Servisin garanti dışında yaptığı bakım veya onarımdan sonra bir yıl içinde aynı arıza tekrarlarsa tüketiciden herhangi bir ad altında ücret istenemez; kullanım kılavuzuna aykırı kullanımdan doğan arızalar bu kapsam dışındadır (SSHY m.10/6).
  • Değiştirilen parçaya garanti: Garanti dışında değiştirilen veya satılan, garanti belgesiyle satılması zorunlu olmayan bir parça için en az altı ay garanti verilir (SSHY m.10/7).
  • Ayıplı hizmet hakları: Ücretli onarım hizmeti gereği gibi yapılmamışsa, tüketici hizmetin yeniden görülmesini, bedel indirimini veya sözleşmeden dönmeyi isteyebilir (6502 m.13-15). Garantisi bulunmayan veya yetkili servis dışında onarılan ürünlerde bu haklar önem kazanır.

Ürün garanti belgesiyle satılması zorunlu ürünlerden değilse bile tüketicinin ayıplı mal hakları saklıdır; bu haklar kural olarak teslimden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir (6502 m.12). Garanti kapsamındaki ürünlerde genel kurallar için garanti kapsamındaki ürünler yazımıza bakabilirsiniz.

Servis "Kullanıcı Hatası" Derse Ne Yapılır?

Tekrar arızalanan ürünün servis tezgâhında incelenmesi

Ürünün kullanım kılavuzuna aykırı kullanılmasından kaynaklanan arızalarda ücretsiz onarım, değişim ve iade hakları uygulanmaz. Ancak kullanım hatası iddiası serbestçe ileri sürülemez: Arızanın kullanım hatasından kaynaklandığı, yetkili servis tarafından, servis yoksa sırasıyla satıcı, ithalatçı veya üretici tarafından azami tamir süresi içinde düzenlenen bir raporla belirlenmeli ve raporun bir nüshası tüketiciye verilmelidir (GBY m.11/2). Tüketici bu rapora karşı bilirkişi incelemesi yapılması talebiyle, uyuşmazlığın değerine göre tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurabilir (GBY m.11/3).

Teslimden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların teslim tarihinde var olduğu kabul edilir; bu sürede ürünün ayıplı olmadığını ispat yükü satıcıdadır (6502 m.10). Rapor almadan "kullanıcı hatası" denilerek ürünün iade edilmesi veya ücret istenmesi hâlinde, durumu yazılı olarak kayda geçirmeniz yararlı olur.

Adım Adım: Tekrar Arızalanan Ürün İçin Başvuru

  1. Belgeleri toplayın: Fatura, garanti belgesi, her servis kabulünde verilen teslim belgeleri ve servis fişleri bir arada bulunmalıdır.
  2. Arızayı kayıtlı kanaldan bildirin: Çağrı merkezi kayıt numarası, e-posta veya yazılı başvuru ile bildirim tarihini ispatlanabilir hâle getirin.
  3. Satıcıya yazılı talepte bulunun: Ürünün onarımdan sonra tekrar arızalandığını belirterek değişim veya bedel iadesi istediğinizi açıkça yazın. Talep satıcıya yöneltilir; üretici ve ithalatçı da müteselsilen sorumludur.
  4. İkame ürün isteyin: Garanti süresinde onarım on iş gününü aşacaksa benzer özellikte ürün tahsisini yazılı olarak talep edin.
  5. Hukuki yola başvurun: 2026 yılı için 186.000 TL'nin altındaki uyuşmazlıklarda tüketici hakem heyetine başvuru zorunludur; üzerindeki uyuşmazlıklarda önce arabulucuya, anlaşma olmazsa tüketici mahkemesine gidilir (6502 m.68, m.73/A). Başvurunun nasıl yapılacağı e-Devlet'ten tüketici hakem heyeti başvurusu yazımızda anlatılmıştır.

Sık Sorulan Sorular

Tamirden dönen ürün aynı arızayı verirse değişim hakkım var mı?

Evet. Ücretsiz onarımdan sonra ürün garanti süresi içinde tekrar arızalanırsa ayıpsız misliyle değişim, bedel iadesi veya indirim isteyebilirsiniz. Satıcı bu talebi reddedemez ve yeniden onarım teklif ederek sizi bekletemez.

Farklı bir arıza çıkarsa da değişim isteyebilir miyim?

Yönetmelik, onarımdan sonra ürünün garanti süresi içinde "tekrar arızalanmasını" yeterli saymakta ve arızanın aynı olmasını açıkça aramamaktadır. Somut olayda arızanın kullanım hatasından kaynaklanmadığının servis kayıtlarıyla gösterilmesi önem taşır.

Ürün serviste ne kadar kalabilir?

Ürün, garanti belgesinde yazan ve ürün grubuna göre belirlenen azami tamir süresini aşacak şekilde serviste tutulamaz. Süre aşılırsa değişim veya bedel iadesi isteyebilirsiniz; garanti süresinde onarım on iş gününü aşarsa ikame ürün talep edebilirsiniz.

Servis kullanıcı hatası dedi, ne yapmalıyım?

Kullanım hatasının azami tamir süresi içinde düzenlenmiş bir raporla belirlenmesi ve raporun size verilmesi gerekir. Rapora katılmıyorsanız bilirkişi incelemesi talebiyle tüketici hakem heyetine veya tüketici mahkemesine başvurabilirsiniz.

Değiştirilen ürünün garanti süresi yeniden başlar mı?

Hayır. Garanti uygulaması sırasında değiştirilen ürünün garanti süresi, satın alınan ilk ürünün kalan garanti süresiyle sınırlıdır.

Garanti bitti, ücretli tamirden sonra ürün yine bozuldu; ne yapabilirim?

Ücretli onarımdan sonra bir yıl içinde aynı arıza tekrarlarsa servis yeniden ücret isteyemez. Kullanım hatası dışındaki bu durumlarda servise yazılı başvurun; onarım gereği gibi yapılmamışsa ayıplı hizmet hükümlerine de dayanabilirsiniz.

Özet

  • Onarımdan sonra garanti süresinde tekrar arızalanan üründe değişim, bedel iadesi veya indirim istenebilir; satıcı reddedemez (6502 m.56/3; GBY m.9).
  • Azami tamir süresinin aşılması veya tamirin mümkün olmaması da aynı hakları doğurur (GBY m.9/1).
  • Değişim talebi en geç 30 iş günü içinde karşılanmalıdır (GBY m.9/4).
  • Garanti süresinde on iş gününde giderilemeyen arızada ikame ürün istenebilir (SSHY m.14/4).
  • Garanti dışı onarımdan sonra bir yıl içinde aynı arıza tekrarlarsa ücret istenemez (SSHY m.10/6).
  • Kullanım hatası ancak azami tamir süresi içinde düzenlenen raporla ileri sürülebilir; rapora karşı bilirkişi incelemesi istenebilir (GBY m.11).

Tekrar arızalanan ürün uyuşmazlıklarında sonuç; servis kayıtlarına, bildirim tarihlerine, garanti süresine ve kullanım hatası raporunun içeriğine göre değiştiğinden, başvuru yapmadan önce belgelerin birlikte değerlendirilmesi önemlidir. Dural Hukuk, ayıplı mal, garanti ve satış sonrası hizmet uyuşmazlıkları ile tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemesi başvuruları konularında destek verebilir. Bilgi almak için 0535 260 74 54 numaralı telefonu arayabilir veya iletişim sayfası üzerinden Dural Hukuk'a ulaşabilirsiniz.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; somut durumunuz için bir avukata danışmanız önerilir.

Hazırlayan: Dural Hukuk