Miras Kalan Mal Boşanmada Paylaşılır mı? Babadan Gelen Ev, Arsa ve Para

Miras Kalan Mal Boşanmada Paylaşılır mı? Babadan Gelen Ev, Arsa ve Para

Miras Kalan Mal Boşanmada Paylaşılır mı? Babadan Gelen Ev, Arsa ve Para

Miras kalan mal boşanmada paylaşılır mı sorusunun kısa cevabı şudur: Kural olarak hayır. Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre eşlerden birinin evlilik sırasında miras yoluyla veya bağış gibi karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği mallar kişisel maldır ve boşanmada mal paylaşımına girmez. Babanızdan kalan ev, arsa veya para da bu kapsamdadır; mal, boşanmadan sonra da size ait kalır.

Ancak kuralın önemli istisnaları vardır. Miras kalan evin kira geliri edinilmiş mal sayılır; evlilik sırasında bu eve ortak birikimle tadilat yapılmışsa diğer eş alacak talep edebilir; miras kalan para eşlerin diğer birikimleriyle karıştırılmışsa kişisel mal olduğunu ispatlamak zorlaşır. Bu yazıda miras ve bağışla gelen malların neden paylaşılmadığı, babadan gelen devirlerin nasıl değerlendirildiği, kira gelirleri, tadilat katkıları, miras parasıyla alınan mallar ve ispat kuralları anlatılmaktadır.

Miras Kalan Mal Neden Kişisel Mal Sayılır?

Türkiye'de 1 Ocak 2002'den bu yana, eşler aksini sözleşmeyle kararlaştırmadıkça edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır (TMK m.202). Bu rejimde mallar ikiye ayrılır:

  • Edinilmiş mallar: Her eşin evlilik süresince karşılığını vererek elde ettiği değerlerdir; maaş ve kazançlar, bunlarla alınan ev ve araba, sosyal güvenlik ödemeleri ve kişisel malların gelirleri bu gruptadır (TMK m.219). Boşanmada bunların artık değerinin yarısı diğer eşe katılma alacağı olarak ödenir (TMK m.236).
  • Kişisel mallar: Yalnızca bir eşin kişisel kullanımına yarayan eşya, evlilikten önce sahip olunan mallar, evlilik sırasında miras veya karşılıksız kazanma yoluyla gelen değerler, manevi tazminat alacakları ve bunların yerine geçen değerlerdir (TMK m.220). Kişisel mallar paylaşıma girmez.

Kanun koyucunun yaklaşımı basittir: Mirasla veya bağışla gelen bir mal, eşlerin evlilik içindeki emeğinin ürünü değildir; bu nedenle diğer eşin bu maldan pay alması beklenmez. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erdiğinden (TMK m.225), dava açıldıktan sonra kalan miras zaten tasfiyenin dışında kalır. Edinilmiş malların paylaşımı ve katılma alacağının hesabı hakkında ayrıntılı bilgiyi Evlilikte Edinilmiş Mallar Nasıl Paylaşılır? yazımızda bulabilirsiniz.

Babadan Gelen Ev ve Bağışlar Boşanmada Nasıl Değerlendirilir?

Babanın sağlığında çocuğuna verdiği ev, arsa veya para da karşılıksız kazanma niteliğindedir ve kural olarak kişisel mal sayılır. Uygulamada en çok tartışılan durumlar şunlardır:

  • Tapuda satış görünen devirler: Baba evi çocuğuna bağışladığı hâlde tapuda işlem "satış" olarak yapılmış olabilir. Bu durumda tapu kaydı, malın bedel ödenerek alındığı izlenimini verir. Bir eşin bütün malları aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal sayıldığından (TMK m.222/3), devrin gerçekte bedelsiz olduğunu malın sahibi olan eşin ispat etmesi gerekir.
  • İki eş adına yapılan bağışlar: Baba evi her iki eşin adına almış veya devretmişse, her eşin payı kendi kişisel malı sayılabilir. Bu durumda boşanmada ev kendiliğinden tek bir eşe kalmaz; paylı mülkiyet devam eder ve gerekirse ortaklığın giderilmesi yoluna gidilir.
  • Peşinatın babadan gelmesi: Evin bir kısmı babanın verdiği parayla, kalanı evlilik içinde maaşla ödenen krediyle alınmışsa ev tamamen kişisel veya tamamen edinilmiş sayılmaz. Her kesimin katkısı oranında hesap yapılır.

Miras Kalan Evin Kira Geliri ve Değer Artışı

Miras kalan malın kendisi kişisel mal olsa da bu malın evlilik süresince getirdiği gelir edinilmiş mal sayılır (TMK m.219/2-4). Örneğin babanızdan kalan dairenin kira gelirleriyle evlilik sırasında bir araba aldıysanız, bu araba edinilmiş maldır ve paylaşıma girer. Eşler mal rejimi sözleşmesiyle kişisel malların gelirlerinin edinilmiş mallara dahil olmayacağını kararlaştırabilir (TMK m.221/2); böyle bir sözleşme yoksa kanunun genel kuralı uygulanır.

Buna karşılık miras kalan malın piyasa koşullarıyla kendiliğinden değer kazanması paylaşılmaz. Babanızdan kalan arsa evlilik süresince imar veya piyasa nedeniyle değerlenmişse, bu artış da kişisel mal olarak size kalır.

Miras Kalan Eve Yapılan Tadilat ve Katkılar

Miras kalan evde yapılan tadilatı simgeleyen boya malzemeleri ve ahşap merdiven

Miras kalan eve evlilik sırasında yatırım yapılmışsa tablo değişir. Kanun bu durum için iki ayrı mekanizma öngörür:

  1. Denkleştirme: Tadilat, kat çıkma veya kredi ödemesi eşin maaşı gibi edinilmiş mallardan yapılmışsa, tasfiyede edinilmiş mal kesimi lehine denkleştirme yapılır ve katkı oranında değer artışı hesaba katılır (TMK m.230/3). Bu tutar artık değere girer ve dolaylı olarak diğer eşle paylaşılır.
  2. Değer artış payı: Diğer eş kendi malvarlığından, karşılık almadan bu malın edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına katkıda bulunmuşsa, malın tasfiye sırasındaki değeri üzerinden katkısı oranında alacak isteyebilir (TMK m.227).
DurumMalın niteliğiDiğer eşin hakkı
Babadan miras kalan ev, hiçbir harcama yapılmamışKişisel mal (m.220/2)Kural olarak yok
Miras kalan evin kira gelirleriyle alınan arabaEdinilmiş mal (m.219/2-4)Artık değerin yarısı oranında katılma alacağı
Miras kalan eve maaşla yapılan kapsamlı tadilatEv kişisel mal; tadilat katkısı edinilmiş mal kesimine aitDenkleştirme tutarı üzerinden dolaylı pay (m.230)
Diğer eşin kendi parasıyla yaptığı katkıEv kişisel malKatkısı oranında değer artış payı (m.227)
Miras parasıyla alınan yeni evKişisel mal yerine geçen değer (m.220/4)Paranın izi sürülebiliyorsa kural olarak yok
Babanın iki eş adına bağışladığı evHer eşin payı kendi kişisel malıKendi payı üzerinde mülkiyet devam eder

Miras Parasıyla Alınan Ev veya Araba Paylaşılır mı?

Kişisel mallar yerine geçen değerler de kişisel mal sayılır (TMK m.220/4). Babanızdan kalan parayla ya da miras kalan bir taşınmazı satarak aldığınız ev, kural olarak yine kişisel maldır. Burada belirleyici olan, paranın kaynağının ve hangi mala dönüştüğünün belgelerle takip edilebilmesidir.

Yargıtay uygulamasında, miras kalan paranın eşlerin ortak hesabına yatırılmasının tek başına bu paranın kişisel mal niteliğini değiştirmediği kabul edilmektedir. Ancak miras parası yıllar içinde maaşlarla aynı hesapta karışmış, farklı alımlarda kullanılmış ve iz sürülemez hâle gelmişse, ispat güçleşir ve hesaptaki para edinilmiş mal sayılabilir. Miras kalan parayı ayrı bir hesapta tutmak ve büyük alımlarda kaynağını belgelemek bu riski azaltır.

Kişisel Mal Olduğunu Nasıl İspatlarsınız?

Miras kalan malın kişisel mal olduğunu ispatlamaya yarayan eski belge dosyaları

TMK'nın 222. maddesine göre bir malın belirli bir eşe ait olduğunu iddia eden bunu ispatlamalıdır ve bir eşin bütün malları, aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal kabul edilir. Bu nedenle "bu ev babamdan kaldı" demek yeterli değildir; şu belgeler önem taşır:

  1. Mirasçılık belgesi ve tapu kayıtları: Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), intikal işleminin yapıldığı tapu kaydı ve tapu müdürlüğünden alınacak tedavül kayıtları malın miras yoluyla geldiğini gösterir.
  2. Bağış belgeleri: Bağış sözleşmesi, tapudaki hibe işlemi veya babanın hesabından yapılan havalenin açıklaması karşılıksız kazanımı destekler.
  3. Banka dökümleri: Miras parasının hesaba girişi ve oradan hangi alıma aktarıldığı dekontlarla gösterilmelidir.
  4. Satış ve alış belgeleri: Miras kalan malın satılıp yerine yeni mal alındığı durumlarda iki işlem arasındaki para akışı belgelenmelidir.
  5. Tanık ve diğer deliller: Belgeyle desteklenemeyen hususlarda tanık beyanları da değerlendirilir; ancak belgeye dayanan ispat çok daha güçlüdür.

Miras Kalan Ev Aile Konutuysa Ne Olur?

Miras kalan ev eşlerin birlikte yaşadığı aile konutu olarak kullanılıyorsa, mülkiyet size ait olsa bile evlilik sürdükçe diğer eşin açık rızası olmadan evi satamaz veya kiraya veremezsiniz; malik olmayan eş tapuya aile konutu şerhi koydurabilir (TMK m.194). Bu sınırlama mülkiyeti değiştirmez; boşanma kesinleştiğinde ev kişisel mal olarak size kalır. Ayrıntılar için Boşanmada Ev Kime Kalır? Aile Konutu Şerhi Nedir? yazımıza bakabilirsiniz.

Mal rejiminin tasfiyesi talepleri boşanma davasıyla birlikte veya ayrı bir dava olarak aile mahkemesinde ileri sürülür. Yargıtay uygulamasında katılma alacağı ve değer artış payı alacakları için boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren on yıllık zamanaşımı uygulanmaktadır; yine de belgelerin kaybolmaması için talebi geciktirmemek gerekir.

Sık Sorulan Sorular

Babamdan miras kalan ev boşanmada paylaşılır mı?

Kural olarak paylaşılmaz. Mirasla gelen ev TMK m.220 uyarınca kişisel maldır ve boşanmadan sonra da size ait kalır. Ancak bu eve evlilik sırasında ortak birikimle tadilat yapılmışsa veya eşiniz kendi parasıyla katkıda bulunmuşsa, eşiniz bu katkı oranında alacak talep edebilir.

Miras kalan parayı ortak hesaba yatırdım, boşanmada paylaşılır mı?

Yargıtay uygulamasına göre ortak hesaba yatırmak tek başına paranın kişisel mal niteliğini ortadan kaldırmaz. Önemli olan, paranın miras yoluyla geldiğinin ve nereye harcandığının belgelerle gösterilebilmesidir. Para maaşlarla karışıp izi sürülemez hâle gelmişse edinilmiş mal sayılma riski doğar.

Miras kalan evin kira gelirleri boşanmada paylaşılır mı?

Evet, evlilik süresince elde edilen kira gelirleri ve bu gelirlerle alınan mallar edinilmiş mal sayılır (TMK m.219/2-4). Evin kendisi ise kişisel mal olarak kalır. Eşler mal rejimi sözleşmesiyle bu gelirlerin paylaşıma girmeyeceğini kararlaştırabilir.

Eşim babamdan kalan eve tadilat yaptırdı, hak talep edebilir mi?

Tadilat eşinizin kendi malvarlığından ve karşılıksız yapılmışsa eşiniz değer artış payı isteyebilir (TMK m.227). Tadilat sizin maaşınızdan yapılmışsa denkleştirme hesabı yapılır ve bu tutar katılma alacağı hesabına girer. Harcamaların faturalarla ispatı bu davalarda belirleyicidir.

Babamın ikimizin adına aldığı ev boşanmada kime kalır?

Babanın ev bedelini karşılıksız ödediği ve tapunun iki eş adına düzenlendiği durumlarda her eşin payı kendi kişisel malı sayılabilir. Bu durumda ev tek bir eşe kalmaz; paylı mülkiyet sürer. Anlaşma sağlanamazsa ortaklığın giderilmesi davası açılabilir.

Boşanma davası sürerken kalan miras paylaşılır mı?

Hayır. Mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona erdiğinden (TMK m.225/2) dava açıldıktan sonra edinilen miras zaten tasfiyeye girmez. Dava açılmadan önce, evlilik sırasında kalan miras da kişisel mal olduğundan kural olarak paylaşılmaz.

Özet

  • Miras veya bağış yoluyla karşılıksız gelen mallar kişisel maldır ve boşanmada paylaşılmaz (TMK m.220/2).
  • Kişisel malın gelirleri, örneğin miras kalan evin kira gelirleri, edinilmiş mal sayılır (TMK m.219/2-4).
  • Miras parasıyla alınan mal da kişisel maldır; ancak paranın izinin belgelerle sürülebilmesi gerekir (TMK m.220/4).
  • Miras kalan eve ortak birikimle yapılan harcamalar denkleştirmeye, diğer eşin kendi katkısı değer artış payına konu olur (TMK m.227, m.230).
  • Bir eşin bütün malları aksi ispat edilinceye kadar edinilmiş mal sayılır; kişisel mal iddiasını ispat yükü sahibindedir (TMK m.222).
  • Miras kalan ev aile konutuysa evlilik sürdükçe diğer eşin rızası olmadan devredilemez (TMK m.194).

Miras kalan malın gerçekten kişisel mal sayılıp sayılmayacağı; malın nasıl edinildiğine, evlilik sırasında yapılan harcamalara ve eldeki belgelere göre değiştiği için somut dosyanın ayrıca incelenmesi gerekir. Dural Hukuk, boşanmada mal paylaşımı, katılma alacağı, değer artış payı ve miras hukuku konularında destek verebilir. Bilgi almak için 0535 260 74 54 numaralı telefonu arayabilir veya iletişim sayfası üzerinden Dural Hukuk'a ulaşabilirsiniz.

Bu yazı genel bilgilendirme amaçlıdır; somut durumunuz için bir avukata danışmanız önerilir.

Hazırlayan: Dural Hukuk